Пресконференция

Фондация търси европейска подкрепа за центъра за имунотерапия на рака

22.4.2010, zdrave.net

Ежегодно в страните-членки на Европейския съюз 3 млн. души се разболяват от рак, а 1,7 млн. умират. Ето защо е необходимо създаването на Международен Европейски Институт за имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака. Това заяви по време днес авторът на идеята доц. Влади Манев, председател на здравната фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда“. Той коментира, че институтът може да бъде създаден в София, като в това вземат участие онколози и имунолози от 21 страни-членки. Идеята е институтът да бъде финансиран чрез европейските фондове. Доц. Манев обясни, че за бъде създаден центърът, е необходимо да бъде внесена подписка в Европейския парламент. Подписи вече се събират в България от края на 2008 г., но от няколко месеца има идея това става в цяла Европа.  „Подписката става паневропейска, като целта ни е да съберем един милион поддръжници”, каза доц. Манев.

За реализиране на идеята Фондацията предлага  няколко стъпки. На първо място през 2011 г. България трябва да стане домакин на европейски научен форум с конкурс за разработване на идеен проект по зададена тема в областта на имунобиологичната терапия и имунопрофикатиката на рака.

Доц. Манев обясни, че молекулярните методи и биологичната терапия на рака е най-бързо развиващото се направление в целия свят. „То не се противопоставя по никакъв начин на конвенционалната химиотерапия и лъчетерапия. На този етап то може да повиши ефективността на съществуващата терапия, да намали смъртността и страничните явления, които се получават при химиотерапията и лъчетерапията, да подобри начина на живот”, каза още той, като добави, че създаването на института в София ще помогне, както за лечението на болните от рак, така и за създаването на материална и кадрова база, която ще позволи на българските онколози да работят с високи технологии.

Повече подробности за инициативата, както и самата подписката можете да видите на интернет страницата на Фондация “Придобити имунни дефицити, свързани с промени в околната среда” www.immuno-bg.org.

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=IBGLGiwl3Wg%3d

Comments are closed.