имунотерапия на рака

На всеки 4 минути една жена се диагностицира с рак на гърдата, сочи световната статистика. На всеки 11 една жена умира от болестта. Около 300 000 са болните от рак у нас, а в целия свят се наблюдава сравнително бавно, но трайно покачване на случаите на онкологични заболявания.

Бъдещето в лечението на рака са имунологията и генната терапия, убеден е проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Именно на тези методи науката възлага най-големи очаквания да дадат положителен резултат, тъй като причините за рака може да са различни, но поводът винаги е имунологичен, отбеляза той.

Имунологията не отрича рутинните методи за лечение на рака, а ги допълва, подчерта той. Със създаването на такъв център в страната ни ще навлязат авангардни биотехнологии, ще се създаде школа от високо квалифицирани специалисти и ще се повиши ефективността на терапията. Ще изчезне необходимостта българи да пътуват зад граница за имунолечение, ще се намали и смъртността след оперативно лечение в следствие от имунологичен дефицит.

Идеята е институтът да се изгради в периферията на София, защото по-голямата част от специалистите работят именно в столицата. Очаква се до две години, ако стартът на dizanik.com.ebozavr.com идеята покаже ефективност да се започне работа по разкриване втора база, където да се намира легловия фонд.

Протосингелът на Видинската света митрополия архимандрит Антим и игумен на Клисурския манастир изказа готовността на Българската православна църква в лицето на Видинската света митрополия да предостави църковна земя или неползан сграден фонд за изграждането на проекта за тази клинична база. Такава подкрепа е върховен жест на човешка и христианска състрадателност и се оценява високо от представителите на Института за имунопрофилактика и имунотерапия на рака.

От страна на Католическата църква в България подкрепа изказа Негово преосвещенство Никополският епископ Петко Христов.

От ляво на дясно: д-р Камен Данов, д-р Никола Билдирев,

доц. д-р Влади Манев, д-р Лили Иконописова и дъщеря и, Теодора Захариева, †НВП Дометиан– Видински митрополит, проф. д-р Богдан Петрунов, г-ца Деница Сачева, проф. д-р Снежана Маринова,

доц. д-р Пейчева, проф. д-р Зайков и †НП епископ Петко Христов

Изказване на г-жа Теодора Захариева

Негово високо преосвещенство Дометиан– Видински митрополит

Протосингела на Видинската света митрополия архимандрид Антим и Негово преосвещенство епископ Петко Христов, представител на Католическата църква в България

Отзвук в медиите

zdrave.net

zdrave.net

zdrave.net

btv

Comments are closed.