Новини

Пропусна ли България шанса за Нобелова награда за медицина?

Нобеловата награда за 2018 г., присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо, доказва теорията и изследванията от 80-те години на български имунолог

29.11.2018 – в. Лечител, брой 48

Цялата статия четете в раздел Актуални статии и публикации

Защо България трябва да иска Нобел за български учен

Доц. Влади Манев е регистрирал още преди 30 г. нов методичен подход за имунобиологичната терапия на рака

28.10.2018 – https://dnes.dir.bg | Редактор: Лилия Чалева


Тази година Нобел за медицина бе присъден на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо за нов метод за лечение на рака. Те са удостоени с наградата за създаването на противоракова терапия с помощта на инхибиране на негативна имунна реакция. Имунната система има способността да атакува раковите клетки чрез използването на “спирачките” на имунните клетки.

След присъждане на Нобела председателят на Българското дружество по патология д-р Стоян Алексов съобщи пред Dir.bg, че тази престижна награда е трябвало да получи и българският лекар имунолог доцент д-р Влади Манев, който първи в света е регистрирал свое откритие, свързано с имунотерапията на рака.

Оказва се, че независимо един от друг от американския и японския учени, носители на Нобела, българският лекар-имунолог е изследвал възможността за деблокиране и стимулиране на Т-клетките на имунната система при болни със злокачествеин тумори (ин витро) и е регистирал нов подход как да бъде освободен отделяния от раковите клетки протеин, който блокира Т-клетките на имунната система, научи Dir.bg от българския откривател. Доц. д-р Манев е регистрирал откритието си преди повече от 30 години с предмет при имунотерапия на рака и е работел в същата област за “изучаване протеини, които блокират Т-клетките на имунната система”. И докато тогава у нас никой не приема на сериозно тази нова стратегия в онколечението, то десетина години по-късно учените в САЩ и в Япония я разработват и се увенчава днес с Нобел.

С настоящата публикация не се оспорва по какъвто и да е начин справедливостта и правомерността на определените за носители на Нобелова награда по медицина за 2018 г.
В тази връзка сме длъжни да поясним, че във всяка област на науката от основно и решаващо значение е изначалния творчески замисъл, идеята и изпреварващо времето формулиране на стратегическата цел. Без нея е невъзможно каквато и да е успешна научна дейност. Американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо започват работа в началото на 90-те години на ХХ век по стратегическата цел да се “деблокира и стимулира Т-клетъчния противотуморен имунитет”. Те работят повече от 20 г. докато се стигне до необходимите резултати в клиничното проучване.

Трябва да отбележим обаче, че по същата стратегическа цел да се “деблокира и стимулира Т-клетъчния противотуморен имунитет “българският лекар-имунолог започва проучване /ин витро/ при Т-лифоцитите още в началото на 80-те години (1983-1986 г.) при над 120 пациента с различна локализация на карциномите и доказва за първи път тази уникална възможност за деблокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет.

Фактите доказват, че идеята за така формулираната стратегическа цел принадлежат на българския лекар-имунолог. Възниква въпроса след като преди повече от 30 години у нас е имало идеята и изпреварваща времето си формулирана стратегическата цел, след като са проведени и предкиничните изследвания (ин витро) при карциномно болни защо не е продължила работата с клинично проучване за да има шанса да бъде призната Нобелова награда за медицина за “Имунотерапия на рака” на българските учени?

Отговорът на въпроса е многозначен, но безспорната истина е, че нито преди 30 години, нито сега у нас има създадена дори една специализирана структура/клиника, звено или Център за имунотерапия на рака и възстановяване на оноболните след химиотерапия.

В целия този период и до сега авторът на тази българска инициатива “бие камбаната” за тази необходимост като: организира и провежда пресконференции за тази необходимост, пише публикации, организира и участва в научни конференции на тази тема, през 1991 г. е един от учредителите на здравна фондация, чиято мисия и предмет е създаване на клиника за имунотерапия на рака и възстановяване на оноболните след химиотерапия, с години води кореспонденция-маратон с държавните институции. Въпреки усилията за реализация на тази високохуманна и социално значима медицинска кауза резултат няма..

Справедливо е българската държава да заяви и направи постъпки пред Нобеловия комитет дългогодишния и изпреварващ изследователски труд на българския лекар-имунолог да получи признание.

През септември т. г. доц. Манев е внесъл официално мотивирано предложение до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за стратегическото направление “Имунотерапията на рака” да бъде признато за дългосрочен държавен приоритет сега и в следващите 15-20 години” (Вх.№92-Ф-78/21.09.2018 г.), научи Dir.bg от вносителят на предложението доц. Манев.

Dir.bg представя историята на откритието на българския имунолог и тази на двамата нобелисти, представена от доц. Манев, както и неговите предложения за развитието на имунологията в страната ни, защото както казва той: Време за губене няма!

Откритието на Нобеловите лауреати за медицина

На 1 ноември българските и световни медии съобщиха:
Двама учени, открили нов подход за борба с рака, печелят Нобеловата награда за медицина за 2018 г. Американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо са изследвали независимо един от друг възможностите за стимулиране на имунната система срещу раковите клетки. Те поотделно са изучавали протеини, които блокират Т-клетките на имунната система, и как те могат да бъдат освободени, така че тя да бъде активирана срещу тумори.”

Нобеловата награда за медицина за 2018 г. ще бъде дадена на учените Джеймс Алисън в Университета в Тексас, САЩ и Tasuku Honjo в университета в Киото, Япония за откриване на противоракова терапия чрез подтискане на т.н.”отрицателното имунно регулиране”.

Много десетилетия близо век учените работят да направят така, че имунната система да може да разпознава раковите клетки като “чужди ” и се създаде нов вид противоракова терапия. Биологията при бозайниците и човека се оказа много по-сложна. Най-общо и схематично Т-лимфоцитите биват: общи, маркират се като CD3/, техните субпопулации са Т-хелпери (СD4) стимулиращи имунния отговор и Т-лимфоцити супресори (CD8) потискащи имунния отговор.Има още един вид Т-регулаторни клетки.

Учените Алисън (САЩ) и Хонджо /Япония откриха, че ако бъдат потиснати рецепторите върху Т-регулаторните клетки,които имат супресиращи свойства върху функцията на Т-лифоцитите чрез рецептори отбелязвани като (CTLA-4 и. PD-1), то би могло да се усили имунния отговор срещу раковите клетки т.н. “отрицателното имунно регулиране”.

Клетъчните инхибиращи рецептори отелязвани с CTLA-4 и PD-1 действат като прекъсвачи за активността на Т-клетките. Точно тези рецептори са отговорни за подържане на сложното равновесие на имунната система. Те така регулират имунната система като я пазят от свръхсилен имунен отговор и го потискат защото свръхсилният имунен отговор може да навреди на собствените клетки на тялото и предизвика тежки увреждания от автоимунни заболявания.

През 90-те години Алисън, който е бил в Калифорнийския университет в Бъркли, изследва клетъчния инхибиращ рецептор CTLA-4.на Т-клетките. Ученият се опитал да блокира функцията на този рецептор и така накарал Т-клетките да станат по-активни за да могат да атакуват раковите клетки.

Почти по същото време, Хонджо в университета в Киото в Япония изследвал другия Т-клетъчен супресиращ рецептор,наречен PD-1. Блокирането на PD-1 (супресиращ рецептор-прекъсвач на активността на Т-лимфоцитите), доказал също, че има подобен резултат както клетъчния инхибиращ рецептор CTLA-4, но принуждаващ Т-клетките да атакуват раковите клетки още по-добре. Установено е, че PD-1 е в състояние да постигне успех за по-широк кръг от ракови заболявания.

След почти 20 години работа, клиничните изпитания през 2010 г Алисън и Хонджо доказват, че терапията с Т-клетъчен потискащ (спирачен) рецептор, наречен PD-1 е ефективна срещу рак на белия дроб, рак на бъбреците, рак на кожата и лимфом (рак на имунната система).Още по-добре, комбинираните терапии за блокиране на CTLA-4 и PD-1 са още по-ефективни при пациенти с меланом.

Днес тези противоракови терапии се наричат още “терапии на контролни точки.” Както при другите ракови терапии, има странични ефекти, тъй като Т-клетките понякога атакуват и здрави клетки.Но страничните ефекти обикновено се управляват и изследователите търсят начини да ги намалят.Нобеловият комитет за награди определя, че работата на Алисън и Хонджо “революционизира лечението за рак и фундаментално промени начина, по който виждаме как може да се управлява ракът”.

Откритието на българския учен

Българският лекар-имунолог, независимо един от друг от американските и японските учени, е работил в същата област за постигане на същата стратегическа цел още през 80-те години (1982-1986 г.) за изучаване протеини, които блокират Т-клетките на имунната система. Той е работил същата стратегическа цел, чрез използване на друга тактика и е доказал други “възможности за стимулиране на имунната система срещу раковите клетки”.

Доказан е с друг методoлогичен подход при лабораторни условия (ин витро) как могат да бъдат освободени Т-лимфоцитите, за да могат да се активират срещу тумора, след като се деблокират и тогава да се стимулира Т-клетъчния противотуморен имунитет.

Авторът на този нов методологичен подход доц. д-р В. Манев – клиничен имунолог, е изучавал протеин, отделян от раковите клетки при пациенти със солидни тумори (карциноми), който блокира важен рецептор за функцията на Т-лимфоцитите в противотуморния имунитет.

Установената от него възможност е за деблокиране (ин витро) и възстановяване активността на същия рецептор отговорен за функцията на Т-лимфоцитите.

Регистрирано е ОТКРИТИЕ /1983-1986 г. в ИНРА/ Национална патентна организация.

У нас се оказват недостатъчни повече от 30 години да се създадат условия да се използва регистрирано откритие и да се внедрят признати патенти, разработени по направеното откритие, намерило приложение и доразвито в два патента за изобретение и два патента за полезни модели.

При участие в Експо-16, национално изложение – конкурс за изобретения, патенти, трансфер и иновации, авторът им е получил приза с купата “Изобретател на 2016″.

Доц. Манев: Време за губене няма!

Нобеловата награда за 2018 г. ще бъде дадена на американски и японски учени за постигане на същата стратегическа цел за стимулиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет.

Оказва се, че с друг тактически и методологичен подход независимо един от друг с американския и японския учени е предложена от български лекар-имунолог друга възможност за приложение в имунобиологичната терапия на рака.

Би било справедливо да се заяви претенция от българската държава пред Нобеловия комитет за този случай, когато изпреварващо с повече от 30 години е създаден (ин витро) нов методичен подход, предназначен за приложение в имунобиологичната терапия на рака.

Създадена е нова възможност за постигане на същата стратегическа цел -деблокиране и стимулиране Т-клетъчния противотуморен имунитет. За това американски и японски учени получават Нобеловата награда за медицина за 2018 г.

Ето защо е справедливо:

Българската държава да заяви и направи постъпки пред Нобеловия комитет за българския лекар-имунолог за дългогодишния му и изпреварващ изследователски труд да получи признание.

А българската държава да съдейства и започне да подпомага учените, регистрирали патенти и открития в стратегически важни направления на медицината каквото е имунотерапията на рака.

За това е нужно без отлагане медицинските направления свързани с най-висока смъртност в мирно време да бъдат признати за дългосрочен стратегически държавен приоритет.

Дългогодишният ни новаторски опит и преди всичко този в развитите европейски държави е доказал, че предлаганите промени е възможно да станат и у нас само ако субективизмът (личен, партиен, семеен, професионална ревност, завист,егоистичен или др. “основания”) бъдат сведени до минимум и практически “занулени” чрез адекватна нормативна база, категоричен е доц. Манев.

А това означава:

Стратегическото направление в медицината “Имунотерапията на рака” да бъде признато за дългосрочен държавен приоритет сега и в следващите 15-20 години ”

Да се гласува в българския парламент целеви бюджет за Министерството на здравеопазването за финансиране внедряването на признати патенти за изобретения и патенти за полезни модели в стратегическите за здравеопазването направления, респективно тези с най-висока смъртност (онкология) и свързаните с нея имунобиологична терапия, възстановяване след химиотерапия и имунопрофилактика на рака.

Да се гласува бюджет за създаване на адекватна високотехнологична иновативна база за внедряване и развитие в областта на имунобиологичната терапия, възстановяване след химиотерапия и имунопрофилактиката на рака.

Да се гласуват извънредни правомощия персонално на Министъра на здравеопазването, държавата в негово лице да има изключителните права при признати патенти за изобретения и патенти за полезни модели да има гласуван бюджет да ги изкупува,апробира и внедрява по право и по норматив гласуван с надпартиен консенсус в парламента.

Единствено клиничните проучвания и получените резултати от тях могат да бъдат решаващи за приложимостта и ефективността на признати патентите за изобретения и полезни модели, а не субективни оценки на рецензенти и научни съвети.

Съществуващата нормативна база неизбежно създава условия за субективизъм и корупция и партийни и други влияния. Болестта “Рак” няма и не може да има политически цвят. В тази връзка, за да има надежда за прогрес, доц. Манев е депозирал преди дни изброените предложения до министъра на здравепазването г-н Кирил Ананиев и до Председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Д-р Дариткова.

Очакваме от държавата да съдейства с надпартийно консенсусно гласуване в парламента предложените изменения и допълнения на нормативите за приоритетно внедряване на признати патенти и полезни модели в стратегическите за държавата приоритети в медицината каквото е имунотерапията на рака,възстановяване след химиотерапия и имунопрофилактика на рака. Време за губене няма!”, призовава доц. д-р Влади Манев.

Доц. д-р Влади Манев е председател на програмен консултативен съвет по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака и на здравна фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда”. Посветил се е повече от 35 години в областта на клиничната имунология и в частност имунология на туморите. Има признати 12 изобретения, 5 от които са в областта на имунология на туморите, 9 рационализации, “Златен медал” от Международно Изложение за интелектуална собственост. Придобива първата диплома в България по специалността имунология. Създава първия за страната Център по клинична имунология.

Към статията: https://dnes.dir.bg

Български учени с пробив в имунобиологичната терапия

19.07.2018 – в.Стандарт

Наши учени с принос в развитието на космическата медицина

Нужна е държавна политика за внедряването на признати патенти за имунобиологична терапия и имунопрофилактика на онкологичните заболявания

25.04.2018 – http://plovdivtime.bg | Plovdiv Time

По повод Световния ден на космонавтиката – 12 април и във връзка с международния ден на имунологията и имунолога – 29 април е важно да се знае един малко известен факт – българската медицина е регистрирала световен приоритет в космическата медицина в областта на клиничната имунология на сърцето.

Става дума за установена възможност за ранно установяване на болестен процес в миокарда с клетъчни имунологични методи при експертизата за космонавтите ни. През 80-те години на ХХ век е бил разработен и приложен във ВВМИ /ВМА/ иновативен комплекс от клетъчни и молекулярни имунологични методи за изключване болестен процес в миокарда /ин витро / при експертизата на космонавтите ни.

С това българската медицина дава своя принос в развитието на космическата медицина за ранна профилактика на болестен процес в миокарда. Доказателства, че българската медицина тогава е изпреварвала не само САЩ в областта на клиничната имунология на сърцето за профилактика на болестен процес в миокарда са следните факти:

1. Признат е световен приоритет на български учен имунолог д-р Влади Манев с авторско свидетелство за изобретение от 1986 г. за разработване на „Комплекс от клетъчни имунологични методи за ранна диагностика на болестен процес в миокарда. По негова идея тогава се работи по ведомствена тема „Сърце” във ВВМИ/ВМА/. Около 10 години по–късно авторът на изобретението д-р В. Манев получава „Златен медал” при участие в Международно изложение за интелектуална собственост.

2. Справка на документите за реализацията на този проект показва, че е работено в периода 1983-1986г по този иновативен проект и завършва успешно. В служебна бележка издадена от Научния отдел при ВМА Изх.№1787/07.05.1997 г се чете: „С настоящата служебна бележка научният отдел на ВМА удостоверява, че за периода 1984-1986 г. по инициатива на полк.ст.н.с.II ст. д-р Влади Манев к.м.н., ръководител на Лабораторията по клинична имунология на ВМА, същата е била изпълнител на ведомствена тема „Сърце“ за разработване на имунологичен подход за ранна диагностика на болестен процес в миокарда” с ръководител на темата зам.-началника на ВМА и началник на Катедрата по кардиология генерал –майор професор Димитър Шишманов.

Във връзка с разработването на комплексната програма е приет крайният отчет в определения срок. В теоретичен и практичен аспект се доказва на клетъчно и молекулярно ниво възможността при изследване на Т-лимфоцитите да се установи с имунологични методи неманифестиран клинично болестен процес в миокарда, когато няма още клинични данни, а съвременните кардиологични и други методи не са информативни /ЕКГ, ензими и др./.

Тази установена възможност има важна практическа стойност за профилактика при високо рискови отговорни професии като летци-космонавти, летци от военната и гражданска авиация, подводничари, високоскоростни влакове и др.

3. Авангардната идея едва ли би могла да се реализира ако не е била подкрепена от проф.д-р Димитър Шишманов – известен водещ кардиолог, административен ръководител при разработването на ведомствената тема „Сърце”. Неговата оценка е висока за разработения комплекс от клетъчни имунологични методи за ранна диагностика на болестен процес в миокарда.

4. Няколко години по-късно в САЩ учени използват имунологични методи за ранно регистриране на болестен процес в миокарда. Разработените от тях имунофлуоресцентни техники използват моноклонални антитела. Прилагат се за първи път болницата в Хюстън където се изследва летателния състав, вкл. космонавтите на САЩ. /Научната публикация е от 1991г./ Предлага се още тогава да се обособи шести нов раздел на специалността клинична имунология „Клинична имунология на сърцето“. Оказва се, че шест години по-рано в България експертизата на българските космонавти се е извършвала с разработени оригинални клетъчни имунологични методи.

Създадените преди повече от 30 години клетъчни имунологични методи за ранна диагностика на болестен процес в миокарда днес биха имали повече научно и историческо значение, че е доказана възможността за ранно откриване, оценка и контрол активността на болестния процес в миокарда.

Имунологичните техники използвани преди 30 години са с ниска производителност, трудоемки и времеемки. Съвременните имунологични методи, които използват моноклонални антитела биха позволили при наличие на високотехнологична апаратура и високоспециализирана научно-приложна медицинска структура. Да могат да се въведат в практиката за контрол и оценка степента на здравния риск при високо рисковите професионални контингенти във военната, транспортната и други тясно специализирани области на медицината за ранно откриване и профилактика на болестен процес в миокарда.

Доц. Манев е председател на програмен консултативен съвет по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака към здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда”. Мисията на фондацията е разкриване на „Високотехнологична специализирана клиника за имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака, за възстановяване на онкоболни след химиотерапия, намаляване рисковете от възникване на противопоказания, намаляване рисковете от рецидиви след успешно проведена химиотерапия.

След повече от 40 години посветени на имунологията на туморите той получава високо отличие с купата „ Изобретател на 2016“. Участва в Експо-16 с регистриран световен приоритет с три патенти в областта на имунобиологичната терапия и имунопрофилактиката на рака. Един от патентите бе сред номинираните от Националното патентно ведомство за 2017 г.

Посветил е целия си съзнателен живот от студент по медицина до сега на имунобиологията на туморите и имунотерапията на рака. Още като студент пети курс медицина работи върху експериментално проучване по своя оригинална идеа: “Опит за антигенно обогатяване на миши сарком 180 на Крокер с ваксинален вариолен вирус”.

Резултатите са публикувани в студентското научно списание. /сп.Премедикус 1968г/ През 70-те години на ХХ век осъществява по своя инициатива първия у нас индивидуален план за специализация по клинична имунология.

Прокарва пъртина за признаване у нас на специалността имунология. Едва през 1986 г. на законово основание на 29.04.1986 г. му се разрешава да се яви на първия държавен изпит по имунология.

Създател е на първата лаборатория по клинична имунология във ВМА, основател е на първия у нас Център по клинична имунология.

Ежегодно у нас умират от рак около 18 000 болни. У нас обаче няма още направление за имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака, няма призната такава област или специалност, няма разкрита нито една клиника или дори едно звено.

Ако се създадат нормативи за внедряване на признати патенти у нас в това стратегическо важно направление, то би могло поне на половината от тези болни да се даде шанс за втори живот и се потърсят начини да се съдейства. Авторът на патентите и полезните модели е убеден, че ако бъдат внедрени поне някои от тях, то би имало шанс и за България да стане водеща дестинация в Европа за възстановяване на онкоболни след химиотерапия и намаляване риска от рецидиви.

Проблемите:

1. Години наред нито държавата нито бизнесът проявяват интерес към регистрирания у нас световен приоритет с патенти. Държавата е предоставила тези права на пазара да регулира търсенето и внедряването на патенти и иновации в стратегически направления на медицината.

2. Пазарът не се интересува да инвестира в иновативни направления на медицината, защото в известен смисъл е рисков капитал, а възвръщаемостта е след минимум 3-5-8 или повече години.

3. Години на формализъм и незаинтересованост. От Министерството на здравеопазването /МЗ/ по вече от три години се получават формални отговори по направените предложения като се насочват за финансиране и решаване по нормативи и алинеи в Закона за здравето. Същите се отнасят обаче само за кандидатстване по научни проекти, които след години биха могли да кандидатстват и бъда признати с патенти, а не се отнасят за вече признати патенти вкл. и частни такива.

Вероятно наличните нормативи са приложими при вече съществуващите у нас специалности, направления и налични медицински структури, но са неприложими когато у нас няма такива.

4. Внесено е предложение до Министерството на здравеопазването и до парламента: ”Да се внедри опита и нормативната база от Германия, където при признати патенти в стратегически за страната направления, държавата изкупува патентите и инвестира за апробиране и внедряването им.

При успешното им внедряване, когато няма вече инвестиционен риск, бизнесът тогава се нарежда “на опашка”да изкупува лицензии, инвестира милиони за внедряването на патенти в стратегически направления. „Тогава държавата си възвръща в пъти вложените средства. В конкретния случай средствата, които би следвало да се заделят от държавата за внедряване на патенти в онкологията, в частност в имунобиологичната терапия и имунопрофилактика на рака като стратегически направления на медицината биха били символични от гледна точка не само на очакваните ефекти. През последните 20 години едва ли има 5 /пет/патента признати у нас в стратегическата област на медицината, каквато е имунологията на туморите и имунобиологичната терапия на рака, а ако има такива, то три от тях са наши.

5. С години се правят предложения до МЗ и парламентарната комисия по здравеопазване да се осъществи надпартийно обсъждане за вземане на надпартийно решение за ускорено внедряване на признати патенти в областта на имунотерапията и имунопрофилактиката на рака.

6. Предлага се здравеопазването ни да бъде обявено за деполитизирана територия и да се изработи без отлагане дългосрочна надпартийна държавна стратегия за период от 20-30 години. Тогава идващите и отиващите се партийни кабинети ще следва да спазват и доразвиват приетата националната здравна доктрина и здравна дългосрочна стратегия.

Kъм статията: http://plovdivtime.bg/

Преди 30 години България изпреварва САЩ в медицината

03.05.2018 – в.Стандарт | рубрика Здраве

Българин патентова изобретение в помощ на онкоболни

„Метод за обработка на кръв от карциномно болни със центрофужна плазмафереза” получи номинация за награда

30.11.2017 – в.Стандарт | рубрика Здраве, стр. 16

Българско изобретение в областта на онкоимунологията

15.11.2017 – www.zdravnitza.com | Здравница

Българско изобретение в областта на онкоимунологията бе сред номинираните от Националното патентно ведомство в категория „Химия и биотехнологии”

С писмо на Председателя на Националното патентно ведомство с изх. № 92-00-1348 /27.09.2017 патентът за изобретение „Метод за обработка на кръв от карциномно болни със центрофужна плазмафереза” на доц. В. Манев в областта на онкоимунологията бе сред номинираните в категория „Химия и биотехнологии” за наградите „Изобретател на годината” 2017.
Методът дава възможност за обработване на кръв от карциномно болни с центрофужна плазмафереза, като утаените кръвни формени елементи се обработват по специална технология. Изолираните Т-лимфоцити след промиването възстановяват функционалната си активност и се намалява инхибиращия ефект на карциноембрионалния антиген. На достъпен език това означава, че при внедряването в практиката патентът е с предназначение за :

  1. Деблокиране противотуморния имунитет.
  2. Създаване условия за клинично приложение на регистрирани в света над 108 патента за противоракови ваксини за различан локализация и разработените най-съвременни клетъчни имунологични методи за имунобиологична терапия на рака. Тяхното внедряване в света се бави вече няколко десетилетия поради блокиране на противотуморния имунитет и свързаната с това ниска ефективност /под 5%/ на имунобиологичните средства и методи .
  3. Възможност за намаляване специфични характеристики на тумора за злокачественост: Метастатичен капацитет и риска от рецидиви на болестта. Те настъпват месеци или няколко годиин дори след успешна химиотерапия.
  4. Намаляване риска от възникване на противопоказания за провеждане на лечението или спиране курса на химиотерапия.

Средствата и методитe за терапия в съвременната онкология са подчинени на концепцията, че злокачествената клетка може да бъде убита основно чрез химически и физически средства и методи. Това се оказа почти невъзможно или с недостатъчна ефективност. При апробиране и внедряване на патента, който бе сред номинираните за 2017г в категория „Химия и биотехтнологии” ще се създадат предпоставки да се реализира принципно нов подход с нова философия в терапията на злокачествените тумори за повишаване ефективността на терапията чрез ограничаване и намаляване основните характеристики за злокачественост и се повиши в необходимата достатъчност ефективността на имунобиологичната терапия без да се противопоставя на конвенционалната терапия на злокачествените тумори.

Ежегодно в България умират около 18 000 човека от рак.

Ако бъде внедрен патента на доц. Манев, поне на половината от тези болни би могло да се даде втори шанс за живот, aко държавата и бизнесът съдействат и подпомогнат внедряването на патента.
Така България би получила шанса да стане водеща дестинация за Европа в медицинския и здравен туризъм за възстановяване на онкоболни след химеотерапия.
Доц. Манев призовава Парламентарната комисия по здравеопазване и Министерството на здравеопазването /МЗ/ да се обсъди вече внесеното предложение и да се спомогне за вземане на решение за действени мерки. Очаква се да се обсъдят с участието в работния процес на всички парламентарно представени политически сили и се вземе надпартийно решение на практически важни за страната и прогреса на здравеопазването ни по поставените неотложни въпроси когато има признат патент на български учени в областт на стратегически важно за страната направление каквото е онкологията. Според експертите и Комисарят по здравеопазване ЕС в България има най-висока смъртност от злокачествени заболявания. У нас обаче липсва специализирана медицинска структура и медицинско направление за имунобиологична терапия на рака. Онкологията е океан от проблеми. Затова всеки регистриран принос и дори най-малката възможност, да е „капка в морето” и ако има най-малък шанс да се направи нещо повече за онкоболните, следва да се помага на всички нива и се съдейства от цялото общество и държава. Време е да започнем да мислим не само за себе си, да правим нещо за България, не за партиите си, а за другите и първо за най-тежко болните и най-страдащите. Тогава всеки от нас ще може да живее по-спокойно и по-достойно като човек и българин.

Повече информация може да се види на www.immuno-bg.org

Българско изобретение в областта на онкоимунологията получи номинация

Доц. Влади Манев се състезава с иновативния метод за отличието „Изобретател на годината”

27.11.2017 – http://plovdivtime.bg | Plovdiv Time

Kъм статията: http://plovdivtime.bg/

Учен с разградски корени с важно откритие за борбата с рака

Изобретението на доц. д-р Влади Манев в областта на онкоимунологията е сред номинираните за 2017 година от Националното патентно ведомство

29.11.2017 – в. Екип 7 | рубрика Принос, стр. 9

Имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака

03.05.2017 – “Здравето отблизо” | Българската национална телевизия

Специална среща с автора на трите патента в тази област – доцент Влади Манев.
Гледайте запис от предаването: Здравето отблизо

Едно достойно утро за нашата страна

Шеста национална конференция по медицински и здравен туризъм с основна тема „Профилактика и превенция на здравето”

5-7.07.2017 – списание Еврорегион, бр. 37, стр. 18, 19

България би могла да бъде водеща дестинация в Европа за медицински и здравен туризъм за възстановяване на онкоболни след химиотерапия.
Доц. д-р В. Манев, председател на здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда”, председател на програмен консултативен съвет по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака, „Изобретател на 2016” представи доклад: “Необходимост от нормативна база за внедряване на регистриран световен приоритет с патенти на български учени за възстановяване и профилактика на онкоболни след химиотерапия. Реалности, проблеми, възможности”. Доц. Манев напълно обосновано защити възможността за създаване и развитие на ново направление в онкологията за намаляване страничните ефекти от химиотерапията и имунопрофилактика на рецидивите след химиотерапия, свързано с наскоро регистриран световен приоритет с три патента на български лекари.
Внедряването на тези три патента би дало възможност за вторична и третична имунопрофилактика, да се даде шанс за втори живот на няколко хиляди онкоболни у нас, стотици хиляди за региона. От доц. Манев е внесено предложение в МЗ до министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и до Председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова за въвеждане опита на Германия като страна членка на ЕС за ускорено внедряване на признати патенти в стратегичеки важните за страната направления.
Необходима е нормативна база за внедряване на регистриран световен приоритет с патенти на български учени, насочени за клетъчно възстановяване на хомеостазата и имунопрофилактика на онкоболни след химиотерапия.
И защото сме в България и знаем, че всяко чудо е за три дни, всички ние, обединени от платформата „България Ви очаква”, искаме и вярваме в едно достойно утро за нашата страна.

Весела Цолова – директор на „НМГ“ и Програмата „България Ви очаква“

www.welcometobulgaria.biz

Общото събрание на фондацията

Покана за общо събрание

24.03.2017 – Държавен Вестник бр. 25

Управителният съвет на фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда“ – София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и решение на УС от съвещанието си на 18.03.2017 г. кани своите членове на годишно отчетно събрание за 2016 г. на 22.05.2017 г. в 16 ч. в „Дом на учения“ при БАН – София, ул.Шипченски проход 50, при следния дневен ред:

  1. обсъждане и гласуване на годишния отчетендоклад за дейността през 2016 г.;
  2. обсъждане игласуване на финансовия отчет за приходите иразходите през 2016 г.;
  3. други.

бр. 25 стр. 93 от 24.03.2017г.

Световен ден на имунологията и имунолога – 29 април 2017г.

Някои иновативни възможности за възстановяване на хомеостазата след химиотерапия.

26.04.2017 / 18:00 – доц. В. Манев, Здравен навигатор

През 2005 г. по предложение на Европейската федерация по имунология денят 29.04 се чества всяка година за Световен ден на имунологта и имунолога. Във връзка с отбелязването на този световен ден поканихме доц. д-р Манев, придобил първата диплома у нас с тази специалност, носител на купата „Изобретател на 2016 г., да ни въведе в предверието на предмета на имунологията-стратегическо направление в съвременната биология и медицина.

ВЪВЕДЕНИЕ В ИМУНОЛОГИЯТА

Във филогенезата в своята еволюция при бозайниците и човека е възникнала високоспециализирана сложна система от белтъчни молекули и клетки, чието единствено предназначение е да поддържат постоянството на макромолекулите в организма, което е генетично детерминирано. Какво означава това? Доказано е, че всяко денонощие у нас мутират около 10 милиона клетки и, че няколко милиона от тях носят в различна степен характеристики на злокачествени промени. Ролята на имунната система е да открие и унищожи всяка клетка или молекула, която не отговаря на генетичния код. Ако преди около половин век се приемаше, че ролята на имунната система е основно да ни защитава от микроорганизмите в околната среда, то съвременното разбиране е много по-широко. Става дума за защитата на организма от молукули и клетки, които са генетично чужди за организма, а защитата на макроорганизма от микроорганизмите е само частен случай. Предметът на имунологията е структурата и функцията на имунната система изградена в хода на еволюцията. Докато генетичните механизми осигуряват постоянството и съществуването на вида, то имунната система гарантира хомеостазата на вътрешната среда и същестуването на индивида в неговото онтогенично/индивидуално/ развитие. Имунологията е фундаментална медико-биологична наука, която се интересува и разглежда основните въпроси на имунната с-ма, антигените и антителата, техните взаимодействия и доказването им, характерът на хуморалния, локалния и клетъчния имунитет, въпросите на имунопатологията, инфекцията и имунитета, имунологията на туморите, трансплантационният имунитет и др. За да се разграничи предметът на фундаменталната имунология от проблемите и задачите на клиничната имунопатология с решение на работната група по клинична имунология към СЗО от 15.Х. 1971г се признава клиничната имунология за основна клинична медицинска специалност, равноправна на вътрешни болести, хирургия и т.н. други медицински специалности. В решението на СЗО са обособени следните раздели на клиничната имунология:

  1.Имунология на имунните дефицити.
  2.Имунология на автоимунните и алергични болести.
  3.Трансплантационна имунология.
  4.Имунология на туморите.
  5.Имунология на репродукцията.

През 1991г. се прибави по предложение на имунолози от САЩ и шести раздел „Клинична имунология на сърцето” за ранна диагностика на болестен процес в миокарда. Тя има за предмет да се прихваща рано още на ниво болестен процес рано преди клинична симптоматика и преди рутинните методи за диагностика. Макар и с около 25 години закъснение имунологията беше призната у нас и от 1994/1995г. клиничната имунология е призната за основна медицинска специалност. В тази кратка обобщаваща историческа справка има едно изключение, което историческата истина и професионалния морал го изискват да се знае и се признае изминатия трънлив път от български лекар преди признаването на специалноста клинична имунология у нас. Това е пътят изминат от доц. Манев, първата диплома у нас със специалност имунология. Като студент започва да се интересува и занимава с имунология на туморите като кръжочник в катедрата по патофизиология при Медицинска академия /МА/ София. От тогава датират и ранните му проучвания и някои оригинални идеи публикации в тази област. В началото на 70-е години той се позовава на една възможност, която дава правилника за след дипломна калификация, според която може да се придобие специалност по т.н. извънноменклатурни медицински специалности/генетика, токсикология и др./, ако се премине индивидуален план са специализация. Такава специализация по индивидуален план по клинична имунология д-р Манев осъществява макар и след безброй трудности за периода 1974-1977г. Близо 10 години по-късно през 1986г. му се разрешава да придобие специалност с държавен изпит проведен със заповед на Министъра на здравеопазването тогава Академик Радой Попивенов подписана на 29.04.1986г. Около 20 години по-късно по предложение на Европейската федерация по имунология и по стечение на случайността датата 29.04 е приета за отбелязване „Световния ден на имунологията и имунолога„ По повод връчването му на купата „Изобретател на 2016 г. за регистриран световен приоритет с три патента в областта на клетъчната и молекулярна медицина и в частност насочени за възстановяване хомеостазата при онкоболни доц. Манев даде пресконференция в качеството си на председател на здравната фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда” и председател на програмния консултативен съвет по имунобиологична терапия и имунопрофилактика на рака. На пресконференцията проведена в БТА на 15.12.2016 г. бе обявена Национална благотворителна кампания за разкриване първата в Европа „Високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия. Повече подробности за благотворителната кампания, ”Апела” и банковата сметка са дадени в сайта www.immuno-bg.org

Наш учен създава клиника за възстановяване на онкоболни

За откриването й ще са необходими близо 5 милиона евро

6.04.2017 – в. Стандарт
Високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия може да бъде създадена у нас. Идеята е на известния наш имунолог доц. д-р Влади Манев, председател на фондацията “Контрол на придобитите имунни дефицити”. Той е носител на наградата “Изобретател на 2016 г.” за регистриран световен приоритет с признати три патента в областта на молекулярната и клетъчна медицина в частност в имунобиологичните й аспекти. Засега патентите са предназначени не за лечение на болестта “рак, а “за възстановяване хомеостазата”, т.е. динамичното равновесие на жизнено важни процеси, контролирани от имунната система по време и след химиотерапия. В края на миналата година ученият стартира национална благотворителна кампания, която ще събира пари за уникалната за страната и Европа клиника.

“Всяка година в Европа от рак се разболяват 3 милиона души, а милион и половина умират, казва доц. Влади Манев. Той смята, че поне на половината от тях може да се дадеш шанс за живот. Ученият цитира мнение на европейски неправителствени здравни организации, според които, ако в близките 15 години не се осъществи прелом в профилактиката и лечението на злокачествените заболявания, техният брой се очаква да стане толкова голям, че ще рефлектира на икономиките в отделните държави. Затова се търсят инвеститори за разработване на молекулярна и клетъчна производствена биотехнология на патентите.
Клиниката би дала възможност на пациенти, които са прекъснали конвенционалната си терапия поради противопоказания, да се завърнат към курса на лечение, но и би помогнала при такива със срината имунна система заради приложената химиотерапия, смята ученият. “Съвременната онкология разполага с много мощни средства за потискане на злокачествения процес. Те обаче имат и своите странични неблагоприятни въздействия, което води или до преустановяване на терапията поради противопоказания, или риск от възникване на рецидиви и метастази след успешното приключване на лечението. Причината е, че самата терапия потиска имунната система, а тя е онази, която контролира мутиралите клетки и нейното предназначение е да отстранява всички молекули и клетки, които не отговарят на генетичния код”, твърди ученият.
За откриването на клиниката ще са необходими близо 5 милиона евро, като според Манев за нея са се обявили 300 000 българи. Подобна структура не съществува в Западна Европа и ако тя бъде създадена в България, би се превърнала в приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия, допълни той.
Кампанията за набиране на средства за високотехнологична клиника стартира на 16 декември миналата година. Банковата сметка може да се намери на сайта www.immuno-bg.org.
Подобна дарителска кампания за разработване и внедряване на регистриран световен приоритет с три патента се организира за първи път у нас.
Kъм статията: www.standartnews.com

Има и втори шанс за онкоболните, но беззаконието и академичната надменност са бариери пред иновациите

15.03.2017 – Quo Vadis национално издание на Българския лекарски съюз, бр. 2


QuoVadis article

Към пълното издание: Quo Vadis, бр. 2, сряда 15 март 2017 г.

Национална кампания за разкриване на клиника за възстановяване след химиотерапия

15.03.2017 – в. Трета възраст

Голямата награда с купата „Изобретател на 2016 година”

12.12.2016 | 11:40 – Здравен навигатор

бе връчена на доц. д-р В. Манев. Регистриран е световен приоритет на български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина с три патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии Експо-16. Престижното отличие, голямата награда с купата за 2016г. е връчена на доц. д-р В.Манев „Изобретател на 2016 година”. В областта на медикобиологичните науки и медицината признаването на един патент е събитие поради сложността на материята. В случая патентите са предназначени за възстановяване на хомеостазата /динамичното равновесие на жизнено важни процеси контролирани от имунната система/ по време и след химиотерапия. За това е важно бързото им апробиране и внедряване, защото би позволило в много случаи успешно да завършва курса на химиотерапия дори когато е бил преустановен поради противопоказания. По инициатива на здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда” се обявява Национална благотворителна кампания от 16.12.2016г. за набиране средства за разкриване на уникална за страната и Европа нова лечебна структура „Високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия”. За първи път у нас се обявява дарителска кампания за набиране средства за разработване и внедряване на регистриран световен приоритет с три патента. Те заедно с получената първа награда от Експо-16 са уникална възможност за всеки един от нас да се включи в националната дарителска кампания. Така страната ни би могла да стане приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия.

Нашият апел е : Нека дадем шанс за живот !

Всеки би могъл с волно пожертвувание и дарение да даде втори шанс за живот на тежко болен. Така ще дадем шанс и за всеки 3-ти, 4-ти от нас, ако носи този потенциален риск. Повечето осъзнаваме , че животът има смисъл само ако си дал на ближния в беда. Нека го направим и тогава всички заедно ще имаме своя принос в борбата с човешкия бич наречен „рак” – най-тежкото социално-значимо човешко страдание.

Банковата сметка на фондцията е изписана на сайта на фондацията www.immuno-bg.org

Започва кампания за създаване на клиника за възстановяване след химиотерапия

15.12.2016
Полина Тодорова zdrave.net

Започва кампания за набиране на средства за създаване на Високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия. Това съобщи на пресконференция доц. д-р Влади Манев, носител на приза „Изобретател на 2016 година“. Той изтъкна, че български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина са разработили три патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии Експо-16. Разработките им са предназначени за възстановяване на хомеостазата – динамичното равновесие на жизнено важни процеси, които се контролират от имунната система по време и след химиотерапия.

Клиниката би дала възможност на пациенти, които са прекъснали конвенционалната си терапия поради противопоказания да се завърнат към курса на лечение, но и би помогнала при такива със срината имунна система заради приложената химиотерапия, разясни той. „Съвременната онкология разполага с много мощни средства за потискане на злокачествения процес. Всички средства, които се използват в онкологията имат и своите странични неблагоприятни въздействия, което води или до преустановяване на терапията поради противопоказания или риск от възникване на рецидиви и метастази след успешното приключване на лечението поради това, че самата терапия потиска имунната система, а тя е онази, която контролира мутиралите клетки и нейното предназначение е да отстранява всички молекули и клетки, които не отговарят на генетичния код“, обясни специалистът.

Той отбеляза, че всяка година близо 18 000 българи умират от рак, половината от които заради притивопоказания за лечение „Поне на половината от тях можем да дадеш шанс за живот“, подчерта доц. Манев. Той цитира мнение на европейски неправителствени здравни организации, според които ако в близките 15 години не се осъществи прелом в профилактиката и лечението на злокачествените заболявания, техният брой се очаква да стане толкова голям, че ще рефлектира на икономите в отделните държави.

Доц. Манев беше категоричен, че в България липсват условия за работа в областта на молекулярната и клетъчна медицина, както и нормативна уредба за внедряване на иновативни технологии. В тази връзка той посочи, че е необходимо в Министерство на здравеопазването да се създаде временен експертен съвет, който да придвижва иновативните разработки. До момента обаче реакция няма. „Тяхното забавяне означава или остаряване или изнасянето им в чужбина“, подчерта доц. Манев. За откриването на клиниката ще са необходими близо пет милиона евро, като по думите на Манев за нея са се обявили 300 000 българи. Подобна структура не съществува в Западна Европа и ако тя бъде създаване у нас България, би се превърнала в приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия, допълни той.

За първи път в Европа създават клиника за възстановяване на онкопациенти след химиотерапия

Новото лечебно звено ще бъде плод на български патент, започна кампания за набиране на средства

Публикувана: 19 Dec 2016 | 11:19 – Телевизия Черно море


За първи път в Европа и у нас имаме шанс за създаването на високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия. Това съобщи на пресконференция доц. д-р Влади Манев, носител на приза „Изобретател на 2016 година“.

Той разкри, че български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина са разработили 3 патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии „Експо-16“. Разработките им са предназначени за възстановяване на хомеостазата – динамичното равновесие на жизнено важни процеси, които се контролират от имунната система по време и след химиотерапия.

Клиниката би дала възможност на пациенти, които са прекъснали конвенционалната си терапия поради противопоказания да се завърнат към курса на лечение, но и би помогнала при такива със срината имунна система заради приложената химиотерапия, разясни той. „Съвременната онкология разполага с много мощни средства за потискане на злокачествения процес. Те обаче имат и своите странични неблагоприятни въздействия, което води или до преустановяване на терапията поради противопоказания или риск от възникване на рецидиви и метастази след успешното приключване на лечението. Причината е, че самата терапия потиска имунната система, а тя е онази, която контролира мутиралите клетки и нейното предназначение е да отстранява всички молекули и клетки, които не отговарят на генетичния код“, обясни специалистът.

Той отбеляза, че всяка година близо 18 000 българи умират от рак, половината от които заради противопоказания за лечение „Поне на половината от тях можем да дадеш шанс за живот“, подчерта доц. Манев. Той цитира мнение на европейски неправителствени здравни организации, според които, ако в близките 15 години не се осъществи прелом в профилактиката и лечението на злокачествените заболявания, техният брой се очаква да стане толкова голям, че ще рефлектира на икономиките в отделните държави. Затова се търсят инвеститори за разработване на молекулярна и клетъчна производствена биотехнология на патентите.

Доц. Манев беше категоричен, че в България липсват условия за работа в областта на молекулярната и клетъчна медицина, както и нормативна уредба за внедряване на иновативни технологии. Във връзка с това той посочи, че е необходимо в Министерство на здравеопазването да се създаде временен експертен съвет, който да придвижва иновативните разработки. До момента обаче реакция няма. „Тяхното забавяне означава или остаряване или изнасянето им в чужбина“, подчерта доц. Манев.

За откриването на клиниката ще са необходими близо 5 милиона евро, като според Манев за нея са се обявили 300 000 българи. Подобна структура не съществува в Западна Европа и ако тя бъде създадена в България, би се превърнала в приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия, допълни той.
Кампанията за набиране на средства за високотехнологична клиника стартира на 16 декември т.г. Банковата сметка може да се намери на сайта www.immuno-bg.org.

Подобна дарителска кампания за разработване и внедряване на регистриран световен приоритет с три патента се организира за първи път у нас. Ако тя успее, страната ни би могла да стане приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия.

Всеки би могъл с волно пожертвувание и дарение да даде втори шанс за живот на тежко болен. Повечето осъзнаваме , че животът има смисъл, само ако си дал на ближния в беда. Нека го направим и тогава всички заедно ще имаме своя принос в борбата с човешкия бич наречен „рак” – най-тежкото социално-значимо човешко страдание.

Кой е доц. д-р Влади Манев?

Доц. д-р Влади Манев стана носител на голямата награда с купата „Изобретател на 2016 година”. Отличието е във връзка с регистрирания световен приоритет на български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина с 3 патента. В областта на медикобиологичните науки и медицината това е събитие поради сложността на материята. В случая патентите са предназначени за възстановяване на хомеостазата.

Доц. Манев е завършил медицина във ВМИ – София. Още по време на следването си проявява интерес и работи в областта на имунологията на туморите. Оттогава датират и първите му публикации в тази област. Придобива първата диплома в България по специалността имунология. Създава първия за страната Център по клинична имунология.

Има 40-годишен опит в областта на клиничната имунология и в частност имунологията на злокачествените тумори.

Има признати 10 авторски изобретения, 5 от които са в областта на имунология на туморите, 9 рационализации, 3 патента.
Председател е на фондацията “Контрол на придобитите имунни дефицити”.

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Национален пресклуб на БТА – пресконференция

15 декември 2016 | 13:22 БТА


Гледайте записа от пресконференцията
София (15 декември 2016) В националния пресклуб на БТА се състоя пресконференция на доц. д-р Влади Манев – носител на приза “Изобретател на 2016 година”, и Здравна фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити,свързани с промени в околната среда” на тема: Обявяване на Национална благотворителна кампания за набиране средства за разкриване на уникална за страната и Европа нова лечебна структура “Високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия”. Нека дадем шанс за живот! Пресфото – БТА снимка: Владимир Шоков

Източник: БТА

Български учен – автор на 3 патента за иновации в областта на раковите заболявания

16 декември 2016 | 14:54 БТА Радио София
Автор: Гергана Гайдарова


Репортаж на Гергана Гайдарова
За създаване на нормативна база за внедряване на медицински патенти, дело на български учени, настоява имунологът доцент д-р Влади Манев. Три патента за ограничаване на вредните ефекти от химиотерапията, разработени от доцента, бяха отличени на Националното изложение за изобретения, иновации и технологии Експо 2016-та.
От днес фондацията на доктор Манев инициира и благотворителна кампания, с която да се подпомогне създаването на Високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия.
Чуйте повече от репортажа на Гергана Гайдарова.

Гергана Гайдарова

Пресцентър на БТА – съобщение за пресконференция

15 декември 2016 | 13:28 БТА

София, 15 декември /Десислава Пеева, БТА/
В България няма условия за работа в областта на молекулярната и клетъчна медицина, каза в националния пресклуб на БТА доц. Влади Манев – носител на приза “Изобретател на 2016 година”. В страната ни липсва и адекватна нормативна уредба за внедряване на иновативни технологии, допълни той.

Доц. Манев обяви началото на национална благотворителна кампания за набиране на средства за разкриване на високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия. Банковата сметка е публикувана на интернет страницата на фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда”. По думите му за откриването и оборудването на такава лечебна структура ще са необходими близо 5 млн.евро.

Призът на доц. Манев е връчен от Съюзът на изобретателите за три патента, като един от тях е за възстановяване на динамичното равновесие на жизнено важни процеси, контролирани от имунната система по време и след химиотерапия. Бързото внедряване на патента ще позволи в много случаи успешно да бъде завършван курсът на химиотерапия, дори когато е бил преустановен поради противопоказания, обясни доц. Манев.

Ежегодно в Европа от карцином се разболяват 3 милиона души, а 1.5 милиона болни умират от онкологично заболяване, каза още доц. Манев. Той допълни, че ако в близките 10-15 години не настъпи прелом в лечението на онкологичните заболявания, броят на болните ще се увеличи застрашително, което ще постави под въпрос политическото и икономическото бъдеще на развитите държави.

ПАТЕНТ ЗА БЪГАРСКИ УЧЕНИ В ОБЛАСТТА НА БИОЛОГИЧНАТА ТЕРАПИЯ

Патентът е за регистриран нов принцип за извършване на „Екстракорпорална плазмасорбция на карциноембрионалния антиген /СЕА/ ” под ръководството на доц. Д-р В.Манев – клиничен имунолог.

Доказано е, че молекулата на карциноембрионалния антиген /СЕА/се отделя от злокачествените тумори – карциноми, които съставляват най-големия процент от всички злокачествени тумори. Установено е от наши и чуждестранни автори, че молекулата на СЕА играе изключително важна роля в развитието на злокачествените тумори като участва в процесите свързани с прогресията на тумора, участва в блокиране противотуморния имунитет, улеснява далечното метастазиране на злокачествените клетки, усилва рисковете от развитието на тромбоемболична болест, която е причина за смъртността при значим процент от болните както и за развитието на т.н. паранеопластичеи синдром. Този синдром е свързан с умора, отпадналост и др. разнообразни клинични прояви, които утежняват протичането на болестта. По тези причини е от изключителна важност да се разполага с нов подход и техническо устройство за лесно приложение , съвместимо със съвременната медицинска апаратура.

Разработеният от авторския екип и патентован принип би позволил създаването на техническо устройство което се предвижда да е съвестимо с апаратите за хемодиализа.Ако се въведе тази процедура за отстраняване от кръвта на опасната молекула на СЕА.,така ще се подобри общия статус на болния, ще се намалят симптомите от т.н. паранеоластичен синдром, ще се намалят оплакванията, ще се подобри качеството на живот. С разработване на производствена технология и провеждането на клиничните проучвания се очаква прилагането на този нов подход да намали метастатичния капацитет на раковите клетки, да повиши ефективността на конвенционалата терапия и се удължи живота на болните.

Авторите на патента с настоящата публикация предлагат на държавата, на индустриалния капитал у нас, на потенциалните чуждестранни инвеститори дялово участие в патента срещу инвестиции за внедярване на патента и провеждане на клиничните проучвания.

Анонс във в.Стандарт

***

ОПЛ от София област

24.09.2012 / 18:00 – обща медицина
На 22.09.2012 г. в с. Белчин баня се проведе традиционната годишна Конференция на СОЛСО за общопрактикуващите лекари от София област

Конференцията отбеляза тържествено 5-годишнината от създаването на СОЛСО. Официални гости на Конференцията бяха представители на УС на НСОПЛБ, ДСОПЛ. УС на СОЛСО бе подготвил за своите членове богата научна и развлекателна програма, включваща актуални теми и атрактивни лектори.

Гост-лектор бе Доц. Манев, председател на програмен консултативенсъвет по имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака. /интервю/с Доц. Манев:
Бихте ли акцентирали на основните моменти от вашата презентация за инициативата, която сте поели за европейската подписка за развитие на имунотерапията на рака.
Към фондацията има програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунобилогична терапия на рака, в който участват 8 хабилитирани специалисти и други специалисти от различни специалности – над 10 вида специалности. Нашето виждане е, че този проблем е мултидисциплинарен и трябва да се решава с участието на много повече специалности. Само ръка за ръка, търсейки допирни точки, ще можем да направим нещо повече. Ние сме убедени, че в борбата с рака може да се направи повече , без да се открива нещо кой знае какво ново и революционно.
Посветил съм толкова години да се развие имунологията на туморите в България, да се развият аспектите на онкологията с клинична имунотерапия. За съжаление в продължение на 40 години в тази насока не можа да се направи почти нищо. Това е и една от причините да създадем фондацията, още повече, смятаме, че и през следващите 20-30 години държавата няма да може да финансира развитието на медицината в тази посока. Единственият път е да се интегрирамев един европейски институт, специализиран за имунобиологична профилактика и терапия на рака.

Участниците подкрепиха инициативата на здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда” за участие в Европейската подписка и внасяние предложение в Европейския парламент за гласуване целеви фонд за разкриване и функциониране на Европейски Институт за имунобиологична терапия и профилактика на рака със специалисти от всички 27 страни членки на ЕС. Бе връчен на Доц.Манев възпоменателен плакет в подкрепа на хуманната инициатива.

***

Отзвук в медиите в.Стандарт от 02.05.12 стр. 7 “Българи с нова формула срещу рака .”

Нова формула срещу рак

***

Български учени с патент в клиничната имунобиологична терапия на рака

02.5.2012, zdrave.net, Доц. д-р Влади Манев

Доц. д-р. Влади Манев е Председател на програмен консултативен съвет по имунопрофилактика и имунотерапия на рака към здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда www.immuno-bg.org

На български учени е издаден патент за „Биологично активен комплекс” /БАК/ с нов принцип и комплексна формула за приложение при лечение и профилактика на болни с злокачествените тумори. Патентът е резултат от обобщен дългогодишен няколко десетилетен труд в областта на имунологията на туморите. След преминаване задължителните етапи на предклинични и клинични проучвания съгласно закона за приложение на лекарствените средства се прави заявка за създадена ваксина от ново поколение срещу злокачествените тумори .

В формулата на „Биологично активният комплекс /БАК/ разработена от екип под ръководството на доц. д-р Влади Манев, клиничен имунолог, се съчетават едновременно няколко различни механизма на действие :

1. Специфични имунологични механизми за противотуморна ваксина.

2. Неспецифични имунологични механизми на кръстосани антигенни реакции с туморните антигени, алтернативен път за заобикаляне на блокирания противотуморен имунитет .

3. Молекулярни и клетъчни механизми за деблокиране на блокирания Т-клетъчен противотуморен имунитет в микрооколната среда около тумора за постигане терапевтична ефективност на противораковите ваксини. Това е стратегическа цел в съвременната клинична имунотерапия на туморите, формулирана наскоро на Международната конференция по имунотерапия на рака и мониторинг проведена в Будапеща, Унгария. (02.05.-06.05.2012)

4. Механизъм за намаляване метастатичния капацитет на раковите клетки ,чрез инхибиране и/или блокиране някои адхезивни молекули, с които раковите клетки се захващат/ към други клетки в организма и така метастазират.

5. Неспецифични механизми за стимулилация на клетките с фагоцитарна активност и всички други стъпала на противотуморния клетъчен имунитет: Специфичният, неспецифичният, активация на кръстосани имунни реакции срещу раковите клетки.

Очаквани ефекти:

1. Специфично противотуморно действие чрез стимулиране имунокомпетентните клетки отговорни за противотуморната защита.

2. Неспецифично стимулиране на противотуморния имунитет

3. Стимулиращо действие върху фагиращите клетки с пряко противотуморно действие.

4. Деблокиране клетъчния противотуморен имунитет, чиято функция е блокирана в микрооколната среда около тумора, поради което съществуващите досега противотуморни ваксини не са ефективни.

5. Директно противотуморно действие при интратуморно приложение .

Ако се намерят инвеститори, предстоят разработване производствена биотехнология, производство „нулева серия” и провеждане на задължителните клинични изследвания .

Патентованият БАК е съставна част от разработвана от Доц. Влади Манев „Концепция за единна имунопатогенетична терапевтична доктрина в деблокиране противотуморния имунитет”. Тази цел е стратегическа за съвременната клинична имунотерапия на рака, формулирана и приета на 2-та Международна конференция по имунотерапия на рака и мониторинг проведена в Будапеща ,Унгария през месец май 2011г .Разработването и внедряването й предполагат постигане на висока клинична ефективност на противоракови ваксини в съчетание с другите съвременни имунологични методологични подходи и средства и тези, използвани в рутинната практика за терапия на злокачествените тумори. Внедряването им в клиничната практика предполага разкриване на специализирана клинична структура за имунобиологична терапия на рака.

Търсят се инвеститори за :

1. Разработване на молекулярна и клетъчна производствена биотехнология на патента.

2. Провеждане на задължителните клинични проучванията съгласно закона за лекарствените средства с участие на чуждестранни инвестиции и такива от българския индустриален капитал.

За провеждане на клиничните изследвания водещият екипа на патента доц. Манев може да се ангажира с координацията по организацията и провеждане на мултидисциплинарните клинични изследвания, разработване на идеен проект за специализирана клинична структура по имунобиологична терапия на рака, мониторинг и иновации, с която структура и специализиран мултидисцилинарен екип само и единствено е възможно постигане на нова функция за провеждане ефективна клинична имунотерапия на рака .

Какво се очаква от заинтересованите държавни институции ?

1. Да се учим и прилагаме прогресивния опит е управленско качество ако искаме да не продължава да се поставят в глуха линия учени с регистрирани приоритети за патенти и иновации в науката. Страната с най-бързо развиващата се иновации в света и най-голям опит е САЩ. Знае се, че у нас преди 10.11.1989 г. се спускаха на ръководни постове верни на партията кадри, независимо какви приноси имат в науката или изобщо и по конкретната тема. Когато има повече партийност и партизанщина, има повече

2. Брюксел ни отправя постоянни критики, че сме на последно място не само по иновации, но и по инвестиции за иновации, и на последно място по нормативна база, която не може да мотивира учените и специалистите с иновативно мислене за разработване на патенти и внедряване на регистрирани приоритети в света. Практиката в развитите страни е доказала, че само специалисти, доказали се с най-много иновации и патенти в стратегическа област, се определят като „златната кокошка” за икономиките за развитите страни. Там патентопритежателите наистина са гарант за онази жизнено необходима среда за прогреса на всяка икономика ,която подържа и високия жизнен стандарт на нацията.

3.Нашите основания да очакваме ангажираност на българското правителство за съдействие по патентования от нас световен приоритет са следните :

1. По официални данни, изнесени в Европейския парламент /2010г. -2011г./, ако до 10-15 години не се извърши коренен истински прелом в медицината по отношение терапията и профилактиката на рака, то болните от рак в страните членки на Европейския съюз ще станат толкова много, че ще могат да сринат икономиките дори и на най-богатите европейски държави. Пита се риторично, тогава болестта „рак” може ли да стане икономически и политически фактор и да заличава страни със слаби икономики?

2. За да се измине в реално време без излишно забавяне пътят, определен от закона за лекарствените средства, до внедряване в практиката на регистрирания световен приоритет за комплексна формула в деблокиране на противотуморния имунитет със заявка за постигане клинична ефективност на противораковите ваксини при пациенти с злокачествени тумори, се търси съдействието на държавата, българското правителство и лично на премиера Г-н Бойко Борисов , за:

2.1. Намиране на инвеститори за разработване на производствената технология по патента, както и за провеждане задължителните клинични проучванията с чуждестранни инвестиции и евентуално от българския индустриален капитал.

2.2. Предлагаме без отлагане да се усъвършенства нормативната база за стимулиране на иновациите и лична мотивация на патентопритежателите за ускоряване внедряването на патентите, чрез възприемане нормативната база и практиката в САЩ /страната с най-бързо развиващите се стратегически направления/, като за стратегически важни направления, специалистът с най-много признати патенти и иновациите в съответната стратегически важна област и специалност придобива статут на „Комисар” за специализираното направление. Същият се отчита единствено пред специализирана комисия в парламента, гласува му бюджета по направлението и възлага отговорността в рамките до 5 години. Ако се изпълни проекта, може да се гласува удължаване на мандата му. Така се заобикалят закономерните и неизбежни препятствия по пътя към бързия прогрес на държавата, намаляват се до минимум бюрократичните шапки, преодолява се субективизма и почти неизбежните за човека професионална завист и ревност .

3. Търси се съдействието на държавата, респективно българското правителство и лично на Г-н Премиера на Р. България Бойко Борисов да се съдейства за разкриване у нас на първата и уникална за Европа здравна институция за имунобиологичната терапия и профилактика на рака. Същата следва да съчетава постиженията на имунологията на рака с конвенционалната онкология.

Признатият ни световен приоритет с патент с предназначение в областта на клиничната имунобиологична терапия на рака би могъл да бъде един добър повод правителството на Р. България да поеме инициативата за интегриране на учените в ЕС за обединена борба на имунолози и онколози от ЕС срещу най-голямото човешко и социално страдание наречено „рак”. Може и следва да се постигане интеграция на учените и инвеститорите да се проведат клиничните изследвания по закона и внедри патента в производство. Тези усилия биха могли да дадат резултат ако се промени нормативната база и се работи не по „български „, а по цитираните по-горе нормативни модели, доказали се отдавна в най-развитите страни в света.

Нашето послание: Да се обединим в името на живота!

ОТ ИМЕТО НА ПАТЕНТОПРИТЕЖАТЕЛИТЕ

***

***

Българско откритие в областта на имунологията на рака с шанс за признаване

Отзвук от проведения 8-Конгрес по онкология с межународно участие в резиденция Бояна открит на 10.11.11 до 13.11.2011
14.11.2011, zdrave.net, доц. Влади Манев
На Осмия национален конгрес по онкология с межуднародно участие  изнесох  доклад на тема „Концепция за някои имунопатогенетични механизми в блокиране на противотуморния имунитет.” В доклада бяха представени на научната  онкологична общност  някои оригинални  разработки, регистрирани за първи път в света. Ние доказахме,че  един от механизмите за блокиране на противотуморния имунитет се осъществява чрез отделяната от самия злокачествен тумор молелекула на карциноембрионалния антиген /СЕА/:
1. Установихме  инхибиращия ефект  на  карциноембрионалния антиген/СЕА/ върху /CD2/Е-рецептора на Т-лимфоцитите при карциномно болни. Регистриран е в Националното  патентно ведомство с  приоритет от 1983 г., авт.св.№ 41087/1983 г.  През 1984 г. този научен факт е потвърден от австралийски имунолог и италиански учен, а вподследствие – и от други световноизвестни имена в имунологията на рака.
2.Установихме втори механизъм за блокиране на противотуморния  имунитет. Доказахме ,че той  е свързан отново с молекулата на карциноембрионалния антиген /СЕА/, която се  оказва ключова молекула и в тумор-индуцираната имунопатогенетична каскада на хемокоагулация /кръвосъсирването/. Това е понякога незабелязано   протичащ за клиницистите болестен процес, свързан с тромбоцитната агрегация.На този болестен процес е доказано, че се дължи над 50 % от смъртността при болните от рак. Ние представихме нашата ”Концепция за участие  на клетъчни и плазмени фактори за блокиране на Т-клетъчния противотуморен имунитет”.
3. Третият докладван от нас механизъм, който има претенции да блокира противотуморния имунитет, е регистриран в Националното патентно ведомство през 1983 г. – заявление за издаване на Диплом за откритие  „Явление на различна устойчивост на  рецепторите на Т-лимфоцитите критерий за функцията на клетката в  норма и патология” с рег. № 60990. Тогава, още при първичната регистрация на откритието нашите претенции бяха именно върху установеното явление, покриващо претенции върху  всички рецептори на Т-лимфоцитите. Поради липсата на условия за нормална работа, бяхме принудени да ограничим впоследствие претенциите на закрила върху всички рецептори на Т-лимфоцитите, както първоначално бяхме регистрирали претенцията, а само  върху Е-рецептора /СД2/ на Т-лимфоцитите. Същността на заявката ни  за откритие на явлението е свързано с установената от нас зависимост на неустойчивост или повишена лабилност/отцепване / на СД2 /Е-рецептора   при бластомно болни от активносттта на болестния процес . Това се оказва възможен още един  ключов механизъм в тумор-предизвиканото блокиране функцията на Т-лимфоцитите . Той би могъл да се използва за динамичен контрол и мониториране активността на болестния процес на молекулярно и клетъчно ниво.Този аспект в съвременната онкология в края на ХХ век в началото на ХХ1 век вече е изключително актуален. Публикациите, свързани с научни проучвания изнесени на Втората международна конференция по имунотерапия на рака  и мониторинг в Будапеща (Унгария), през месец май т.г. доказват, че в целия свят се работи усилено, за да се създадат молекулярни и клетъчни методи за мониториране ефективността  на провежданата терапия при туморно болните, за индивидуализирането й и оттук –  за повишаване на ефективността й.
Разработеният от нас метод използва доказанато и регистрираното от нас  явление на различна устойчивост CD2/ Е-рецептора / на Т-лимфоцита под въздействие на някои  ПАВ /повърхностно активни вещества/ и е регистриран като изобретение под наименованието „Метод за определяне степента на увреждане на имуноцитоадхерентната способност на тимусзависимите лимфоцити – авт.св. № 31596 /1980 г., признат  за изобретение с приоритет от 1980 г.  По независещи от нас причини, въпреки признатия ни световен приоритет,  не бе проявен интерес, поради това не е внедрен в практика. Вероятно това  е така, защото едва  през последните години мониторирането на терапията при онкоболните е принципно нова стратегия, приета предимно в икономически развитите страни  особено   началото на ХХІ век. Продължават  да се разработват и въвеждат нови молекулярни и клетъчни методи и средства за мониториране и индивидуализиране на терапията .
Основанията ни да поставим официално въпроса за регистрирания от  нас приоритет за  Диплом за откритие на  „Явление на различна устойчивост на  рецепторите на Т-лифоцитите - критерий за функцията на клетката в  норма и патология”, рег. № 60990/1983г . е за установената от нас  молекулярна зависимост на  различна устойчивост на  рецепторите на Т-лимфоцитите в норма и патология ,проявяваща се със  значимо понижение на CD2 /E-рецептора / при пациенти с онкологичин заболявания под вляние/ин витро / на някои ПАВ /повърхностно активни вещества /. Възможността да се потвърди регистрираното откритие възниква от изследванията проведени и от други автори едва през последните няколко години и публикувани сега, през месец май 2011 г. на Международната конференция по имунотерапия на рака и мониторинг, проведена  в Будапеща, Унгария .Имахме  честта и шанса да бъдем  поканени и да участваме. Изключителен  интерес представляват в тази връзка две от публикуваните научни съобщения. Те бяха на учени имунолози и биолози  от Израел, Германия и САЩ . Авторите  установяват  също промени в стойностите на една много важна молекулярна структура – т.н.„Дзета-верига .на TCR на Т-лимфоцитите при злокачествени тумори.Тези промени се състоят в това ,че количествено „Дзета  веригата  в TCR  на Т-лимфоцита  значимо намалява при болни с злокачествени тумори/. A Michal Baniyash, et al., Israel.,2011г/. Това е косвено доказателство за регистрираната от нас  зависимост при CD2  рецептора на Т-лимфоцитите ,която също се понижава при активизиране на болестния процес .Според юридическото съдържание на определенията за понятията  „явления  и зависимости„ те задължително включват не само един обект . В случая покриват не само една молекула/рецептор/ ,но се отнасят и  върху повече обекти или в случая рецептори на Т-лимфоцита. Това е в подкрепа на  основанията ни и дава  възможност да бъде повдигнат законов иск за признаване на  регистрираното от нас откритие. При това,  винаги може да се удостовери ,че  първичната  заявка в Патентното ведомство за откритие е формулирана „за  претенция върху  всички рецептори на Т-лимфоцитите”. Поради липсата тогава и в следващия период от повече от 20  години на  условия за нормална изследователска и научно-приложна работа ,бяхме принудени да ограничим претенциите на закрила  върху всички рецептори на Т-лимфоцитите, както първоначално сме регистрирали претенцията, и  се ограничихме само  върху Е-рецептора /СД2/ Е-рецептора на Т-лимфоцитите. Ако възникне  или се наложи научен или  юридически спор, има  документи от ИНРА /бившото име на Националното патентно ведомство /,където се пазят първичните документи. Ние също ги пазим и в тях може да се види изписаната първична заявка на заявеното за  откритие. То  покрива всички  рецептори на  Т–лифоцита .Изписано е „ рецепторите  на Т-лимфоцитите” ,
Можем да кажем ,че с публикуваните тази година в Будапеща   проучвания  върху „Дзета-веригата”  ,която е изкючително важна молекула в състава на  най–важния рецептор – TCR за функцията на Т-лимфоцита, вече имаме аргументи за предявяване на официален иск за признаване на регистрираното от нас откритие в областта на клиничната имунология на  злокачествените тумори с приоритет от преди 30 години. Съгласно международните правни норми, когато едно откритие е регистрирано с  приоритет и когато явлението или зависимостта се докажат  дори от друг учен  в друга държава или дори в друг континент ,то откритието се признава на този,който има регистриран приоритет.Би трябвало и е добре  да се чуе и да се знае ,че откритието на тази молекулярна зависимост  в областта на имунологията на рака принадлежи  на България и на българин.Тази възможност се представяи основно  в две публикации, изнесени  на Международната конференция по имунотерапия на рака в Будапеща, през май тази година. В първата публикация се  доказва  причинно-следствената връзка за индуцираната имуносупресивна среда при голям брой различни тумори .Доказана е  налична T и NK клетки – имунната дисфункция, свързани с  понижаване   на дзета веригата ./SD 247 *. A Michal Baniyash, et al., Israel. 2011г ,,Авторите установяват също ,че понижените стойности на „Дзета верига на Т-клетъчния рецептор на Т-лимфоцитите при болни със злокачествени тумори могат да се възстановят, ако приемат Виагра. Проучванията в тази насока  продължават. Втората публикация е на  Sevko1, еt al.1German Cancer Research Center and University Hospital Mannheim, Heidelberg, Germany; 2University of Pittsburgh Medical Center, Pittsburgh,  PA, USA./.Методът е част от разработване на една нова стратегия за мониториране активността на злокачествеиня процес на клетъчно и молекулярно ниво при болни със злокачествени тумори . Фазата на проучване за приложимостта на този    научен  факт е събитие перспективно за използване в онкологичната практика за мониториране активността на злокачествения процес за индивидуализиране на терапията . Както цитирахме по-горе регистрирания от нас  молекулярен метод  доказва статистически значимо понижение на CD2 /E—рецептора на Т-лимфоцитите при пациенти с неоплазии. Същият би могъл да се използва също за мониториране ефективността на терапията при онкоболни, защото корелира с активността на процеса и се увеличава с  понижеинето на CD2/Е-рецептора /на Т-лимфоцита.Това регистрирано от нас явление  съвпада с посоката на резултатите от цитираните по-горе  други  автори ,които доказват, че  се понижават стойностите  на «дзета веригата  на TCR  на Т-лимфоцита при болни със злокачествени тумори.»  Нашето обяснение на това явление е следното :  CD2/Е-рецептор / участва  в многомолекулен комплекс заедно с ?–веригата на Т-клетъчния рецептор и установения от нас феномен на понижение на CD2 /Е-рецептора/ на Т-лифоцитите показва връзката и общността на структура и функция с доказаното понижение от други автори на  «Дзета веригата» при пациенти със злокачествени тумори. Ясно е , че не би могло в  един общ молекулярен  комплекс да няма тясна структурна и функионална връзка и че процесите  се повлияват взаимно при дисфункция . Понижението в стойностите  при един от цитираните по-горе важни за функцията на Т-лимфоцита  рецептори,които участватн в един общ многомолекулярен комплекс   предопределя понижението или промените в другия и обратното. Това се отнася за определящите  за цялостната функция на Т-лимфоцита / CD2 рецептора и «Дзета веригата на ТCR на Т-лимфоцита/.
Цитираните научни факти са показателни, че изследваните феномени водят Т-лимфоцита при болни със злокачествеин заболявания  до  пълно или частично блокиране на контролните им функции .То е свързано  с  неспособността  на Т-лимфоцита да изпълнява ефективно контролните си функции, до имуннен  толеранс, ескейп|/изплъзване/ на злокачестевната клетка от имунологичен контрол и клетъчна смърт на Т-лимфоцита. Установената от нас общност на научните факти и явления на понижение при CD2 рецептора,както и при «дзета веригата„ на TCR е потвърждение на  същестуването и проявата  на общобиологичния закон за връзка между структура и функция .
Дали ще бъде признато регистрираното преди близо 30 години  откритие в областта на  имунологията на рака? Струва си поне да се направи опит. През изминалото време, по независещи  обстоятелства сме били лишени от условия за нормална професионална реализация. Едва сега, проведената през май т.г. Втора международна конференция по имунотерапия и мониторинг на рака в Будапеща  показа, че  времето е работило  в полза на регистрирания от нас приоритет.
Убедени сме, че времето ще потвърди това , но в същия период не трябва да се чака и да се губи повече време на болните. Те нямат време за губене и не трябва  да чакат години и десетилетия. Трябва и  може да се  започне работа още веднага. Още сега трябва да се започне  апробиране и внедяване в практиката на регистрирания преди близо 30 години молекулярен метод за мониториране на болните от рак, за индивидуализиране на терапията и  повишаване на ефективността й.
С удоволствие бих се отзовал на покана на академични звена и структури, които имат интерес в областта на имунологията на рака, за да им съдействам за апробирането  и внедяването на метода в практиката, за  въвеждане на мониторирането на терапията у нас при  болните от рак на молекулярно и клетъчно ниво, с цел индивидуализирането й и повишаването на нейната ефективност.

***

ОТЗВУК ОТ 2-РАТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ИМУНОТЕРАПИЯ НА РАКА И МОНИТОРИНГ ПРОВЕДЕНА В БУДАПЕЩА ОТ 02 ДО 05 МАЙ 2011г

 Доц.Д-р В.Манев –Председател на програмен консултативен съвет по имунопрофилактика и имунотерапия на рака към здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефиции свързанн с промени в околната среда
Имах шанса да съм поканен и да взема участие в проведенета в Будапеща от 02.05.05.2011г „Междуародна конференция по имунотерапия на рака и мониториг” Участваха световно известни имена в областта на имунотерапията на рака от САЩ ,която страна е и инициатор и организатор на конференицята.Участваха още учени от Германия Франция ,Италия ,Испания , Англия ,Австралия ,Израел ,Китай ,Япония ,Канада и др. страни
Основните доклади бяха свързани с такива важни и най-съвременни аспекти в имунотерапията на рака като :Туморно-индуцирано блокиране на противотуморния имунитет ,изплъзване /ескейп /на злокачествената клетка от имунологичен надзор,явления и фактори в микрооколната среда около злокачествения тумор,някои нови аспекти на имунната регулация,нови противоракови васини , прицелни ваксини ,мониторирането на болестния процес в динамика ,индивидуализирана медицина и други.|Изключителен интерес за практиката представляваха доказателства за наличието на повишени нива на азотни окиси,ацидоза и хипоксия, които фактори се предизвикват от злокачествените клетки и така те супресират специлизираните имунни клетки от противотуморната защита в микрооколната среда около тумора. Научно-приложните екипи ,които участваха в международната конференция се ръководят от лекари- имунолози , а не от онколози.Този факт е разбираем за професиоалистите в областта защото проблемът е имунологичен .Не може да не прави впечаление факта ,че е натрупана отдавна критична маса познания в областта ,която контрастира с резултатите използвани в практиката.Тази дисоциация следва да буди размисъл ,че е време да се преоцени стратегията и тактиката в съвремената терапия на рака и да се върви към разработване на „Единна имунопатогенетична терапевтична доктрина.
В тази посока са и усилията на предсталяваната от нас здравна неправителсвена организая /НПО/фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свъразни с промени в околната среда” Раработването и приемането на подобна единна доктрина би могло да се осъществи при наличие на високо специализирана клинична структура като бъде разкрит„ Европейски клиничен Институт за иновативна терапия „ в рамките на Европейския съюз .В него се предвижда да участват специалисти от всички 27 страни членки на ЕС.Само така би могло всеки болен от рак да получи равен шанс и при еднакви условия да бъде лекуван независимо дали се намира в Берлин,Рим,Париж ,Лондон или София .В тази посока са и усилията на фондацията ни и чрез обявената по наша инициатива Европейска подписка за внасяне в Еропарламента.Повече информация на сайта на фондацията :

***


На 22.04.2010 от 12.00 часа в Пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка с: Прерастване на Националната подписка в Европейска за внасяне в Европарламента гласуването на целеви бюджет за:

България да стане домакин през 2011 г. на Международен конкурс за разработване на идеен проект в областта на биологичната терапия на рака с участието на специалисти от всички 27 европейски държави; разкриване на Европейски институт /център/ за имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака с участието на висококвалифицирани имунолози, онколози и други специалисти от всички държави- членки на ЕС.Участници: доц. д-р Влади В.Манев – председател на Фондацията; проф.д-р Павлина Ангелова, д-р Никола Билдирев, д-р Камен Данов и НВП Дометиан- Видински митрополит.
***
Европейската комисия инициира няколко нови проекта, които имат за цел да обединят усилията на учени от цяла Европа в борбата им с невродегенеративните и онкологичните заболявания.
***
КейбълТЕЛ&Евроком подкрепят благородната инициатива на здравна фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда “
16 Март, 2010
Ако съберем 1000 000 подписа Европейският парламент ще осигури финансиране у нас на Международен институт за имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака.Указанията в подкрепа на подписката за Европарламента са дадени в сайта на фондацията: www.immuno-bg.org
***
Фондация търси европейска подкрепа за център за имунотерапия на рака
06.3.2010, zdrave.net, Бойко Бонев
Ежегодно в страните-членки на Европейския съюз 3 млн. души се разболяват от рак, а 1,7 млн. умират. Ето защо е необходимо създаването на Международен Европейски Институт за имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака. Това заяви пред Zdrave.net авторът на идеята доц. Влади Манев, председател на здравната фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда“. Той коментира, че институтът може да бъде създаден в София, като в това вземат участие онколози и имунолози от 21 страни-членки. Идеята е институтът да бъде финансиран чрез европейските фондове. Доц. Манев обясни, че за бъде създаден центърът, е необходимо да бъде внесена подписка в Европейския парламент. Подписи вече се събират в България от края на 2008 г., но от няколко месеца има идея това да става в цяла Европа. „Подписката ще стане паневропейска след 31 март, като целта ни е до 1 май да съберем един милион поддръжници”, каза доц. Манев.Доц. Манев обясни, че молекулярните методи и биологичната терапия на рака е най-бързо развиващото се направление в целия свят. „То не се противопоставя по никакъв начин на конвенционалната химиотерапия и лъчетерапия. На този етап то може да повиши ефективността на съществуващата терапия, да намали смъртността и страничните явления, които се получават при химиотерапията и лъчетерапията, да подобри начина на живот”, каза още той, като добави, че създаването на института в София ще помогне, както за лечението на болните от рак, така и за създаването на материална и кадрова база, която ще позволи на българските онколози да работят с високи технологии.Повече подробности за инициативата, както и самата подписката можете да видите на интернет страницата на Фондация “Придобити имунни дефицити, свързани с промени в околната среда” www.immuno-bg.org.

***

Фондация предлага Европа да финансира център за имунотерапия на рака у нас

29.1.2010, zdrave.net

Българското правителство да съдейства в Европарламента да се внесе предложение за провеждане на научен форум в София, посветен на разкриване с еврофинансиране на Европейски институт за имунобиологична терапия на рака в Република България. Това предлагат от неправителствената фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда”. От неправителствената организация твърдят, че имунотерапията при онкологични заболявания се прилага в много държави в Европа, в САЩ и в Израел, като подход в комбинация с конвенционалното лечение. На сайта на организацията е организирана подписка в подкрепа на инициативата.

***

Предложение за Европейска инициатива на Правителството на Република България за провеждане на международен европейски научен форум”ЕВРОПЕЙСКА КРЪГЛА МАСА с конкурс” за разкриване с Еврофинансиране на Международен Европейски Институт/Център/за имунобиологична терапия на рака в Република България . Инициативата е на здравната НПО фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда”до Премиера на българското правителство Г-н Бойко Борисов.Предлага се да се внесе предложение до Европарламента за провеждане на Международно европейско състезание на идеи/конкурс/ в имунобиологичната терапия на рака н София 2010/2011г. То е в съответствие с решението на Европарламента от 29.07.2009г ,което задължава всички Европейски държави да обединят усилията си в борбата с рака и цели :

1.Максимално ускоряване работата на учените в областта на имунобиологичната терапия на рака в страните членки на ЕС като се определи първа награда от 500 000 евро.

2.Да се постигне гласуване в Европарламента на необходимите средства за цялостно финансиране разкриването и функционирането на Международен Европейски Институт /Център/ за имунопрофилактика и имунобиологична терапия на рака в България 3.Иска се подкрепата на участниците в „кръглата маса”по проблемите на рака. Провежда се в парламента във връзка с честване Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка .Организира се от група „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначимите заболявания.

Вашата подкрепа можете да направите и по електронен път на сайта на здравната фондация: WWW.IMMUNО-BG.ORG в раздел“ПОДПИСКА” ИМА ИЗПИСАН E-MAIL PODPISKA09.ANTICANCER@ABV.BG

П.С.Молим да прочетете указанията в текста и да изпишете минимума искани данни ,ако подкрепяте подписката и новата иницитива до Българското правителство.Молим да се изпише изрично,че подкрепяте подписката или и двете инициативи респ. да бъде внесено в Европарламента предложението София да бъде домакин за провеждане на Международен конкурс по обявена тема за биологична терапия на рака за разкриване с Еврофинансиране Международен Европейски Институт в България.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ЗДРАВНАТА ФОНДАЦИЯ

Доц.Д-р В. Манев

28.01.2010г / тел./факс 02/974 48 19 /

София

***

Отзвук за подписката :

»Здраве

17:15 неделя, 01 ноември

С подписка искат да създадат клиника за имунолечение на рака

В интернет от днес започна подписка за създаване на клиника за имунопрофилактика и имунотерапия на рака в България, съобщи специално за БГНЕС доц. Влади Манев, председател на здравна фондация “Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда“.

За сега желаещите могат да подкрепят идеята само на страницата на фондацията – http://www.immuno-bg.org/. Целта на Подписката е да направи социологическо проучване за нагласите в страната дали има обществена подкрепа за подобна идея, кои хора биха подкрепили създаването на подобна клиника. С подписката организаторите очакват да наберат фонд чрез дарения или дялово участие за Клиниката, така че при евентуалното й създаване да може и да се гарантира поне частично нейната издръжка. Със събирането на 1 млн. подписа този документ ще може да бъде разгледан от Европейския парламент.

Според статистиката на всеки 4-ри минути в САЩ лекарите установяват на една пациентка, че има рак на гърдата. На всеки 11 минути там една жена умира от това заболяване. При мъжете най-честата форма на рак е на простатата като на всеки 18 минути в САЩ умира един мъж с това заболяване, а на всеки 3 минути нов пациент се диагностицира с това заболяване. За страните-членки на ЕС статистиката показва, че в ежегодно се разболяват 3 милиона, а умират 1,7 милиона души. Всяка минута три семейства губят близък с раково заболяване.

В България по данни на МЗ има два пъти покачване на раковите заболявания през 2005г. в сравнение с 1980г.

Онкологичните заболявания са проблем на всяко трето българско семейство. Лечението на рака е едно от най-скъпо струващите не само у нас, каза доц Манев.

Според мисията, представена от организаторите, подписката цели: 1- да установи каква част от обществото има нагласата и убеждението, че без участието на най-заинтересованите, най-близките на засегнатите от това заболяване, както и на образованата и на най-съзнателна част от обществото, държавата в близките 20-30 години не може да поеме издръжката по разкриването и да осигури функционирането на уникална за страната и региона иновационната клинична база в областта на молекулярната медицина за клетъчната и биологична терапия на рака. Втората цел на подписката е да популяризира в широката част от обществото ни нуждата от създаване на Иновационната научно-приложна клинична структура, която да има за задача да работи в тази област за да може да осъществи трансфер на най-високи технологии в областта на биологичната терапия на рака. Подписката ще помогне да се предвидят и евентуални затруднения в социума или от бюрократичен характер, смятат организаторите. БГНЕС

ВАЖНО!!!

ВАЖНО!!!

ПОДПИСКА

Лактоферин– адювант на ваксините

Молекулата на лактоферина – мощен адаптоген за повишаване на имунната защита

13.10.2008, zdrave.net

Как може да се постигне оптималeн имунен отговор при използване на бактериални или противовирусни ваксини, включително противогрипни, срещу папилома вирус и други?

Може ли да се намали теоритичният риск от евентуални странични ефекти при ваксинациите?

Как може да се получи необходимата ефективност от ваксините при имунокомпрометирани пациенти? /най-често след проведена лъче- или химиотерапия при пациенти със злокачествени заболявания, СПИН и др./
Тези въпроси намират позитивен отговор наскоро чрез патентована разработка в САЩ: „Лактоферинът – адювант на ваксините” с регистриран Патент №US 2007 /0259007 А1 – Marian L.Kruzel,Jeffrey K Actor: Lactoferrin: an adjuvant for vaccines.

Лактоферинът се съдържа в неутрофилните левкоцити, кравето мляко, човешката кърма, спермата и други телесни течности и тъкани.

Като свързва желязото в средата в която се намира той лишава бактерии, вируси, гъбички, паразити или злокачествените клетки от желязо, което е жизнено необходимо за развитието им и така спира развитието и на раковите клетки. Механизмът на постигане на оптимален полезен ефект от ваксинаците е чрез вкючването на лактоферин във ваксините или ако те не го съдържат се внася в организма отвън. Така лактоферинът успешно стимулира имунокомпетентните клетки Т и В лимфоцитите срещу вирулентни патогени, антигени при рак и различни алергени. Авторите доказват използването на лактоферина като усилвател /аджувант/ на ефекта на ваксините както при производството на ваксини, така и в профилактиката и терапията на бактериални, вирусни, гъбични, паразитни, злокачествени и други заболявания.

Учени от Шведския университет департамент по вирусология /Mistry N., Drobni P., et al. 2007/ доказаха, че лактоферинът има антипапилома вирус ефект. Този факт дава възможност да се използва лактоферина и в профилактиката на рака на шийката на матката и особено при съчетавене и едновременно приложение с ваксина срещу папилома вирусите. Японски учени /Ishii K, N.Takamura et al. 2003/ доказаха категоричен ефект на лактоферина при хронични хепатити предизвикани от хепатит С вирус при пер орално приложение на лактоферина в продължение на 12 месеца.: Marchetti M, E.Tribala, F.SWuperti, M Johansson 2004 доказаха инхибиращия ефект на лактоферина срещу херпес симплекс вирусите. Патент, издаден от патентното ведомство на Европа през 2006г., доказва възможността за потенциране ефективността и на противотуморните ваксини при едновременното им приложение с лактоферин. /Патент Title:

LACTOFERRIN AS AN ADJUVANT IN CANCER VACCINES

Document Type and Number:

European Patent EP1635766

Kind Code:

Inventors:

Varadhachary, Atul (US)
Pericle, Federica (US)

Application Number:

EP20040817695

Publication Date:

03/22/2006 Filing Date:

06/07/2004

Полезна информация: Лактофиринът се внася вече и у нас от САЩ и може да се намери в аптеките изписани в приложената листовката за употреба на лактоферин включена в рубриката „Новини” на сайта www.immuno-bg.org.

LACTOFERRIN

Лактоферин ”

60 капсули, хранителна добавка

Природен имуностимулатор и антиоксидант

Състав
Всяка капсула съдържа 250 мг лактоферин, получен от краве мляко, в желатинова обвивка

Начин на употреба: Пие се по една капсула или при необходимост до две капсули дневно профилактично преди ядене или се поръсва съдържимото на капсулата върху малка част от храната .

Предназначение : Средството не е лекарство.То може да се използва за подобряване на естествената имунна защита, за профилактика и като допълнение за подпомагане комплексната профилактика и лечение при бактериални, вирусни, гъбични инфекции, за профилактика на вътреболнични инфекции, за подпомагане и стимулиране имунната реактивност при хронично и тежко болни. Лактоферинът е имуностимулатор и имуномодулатор,който се използва едновременно с ваксини за повишаване ефективностст им. Той е адаптоген и мощен антиоксидант, повишаващ устойчивостта на организма при остър и хроничен стрес и условия, които повишават степента на окислителни нарушения и може да бъде използван като допълнително и помощно средство в профилактиката и комплексната терапия на инфекциозни, злокачествени заболявания /предимно на стомашно-чревния тракт /, алергични и други. Средството е хранителна добавка, която не е заместител на разнообразното хранене. Информация за специалисти: Лактоферинът се съдържа в коластрата и женското мляко и в специфичните гранули на неутрофилите. Той играе важна роля като противоинфекциозен фактор и координира компонентите на имунната система. Лактоферинът повишава фагоцитарната активност на левкоцитите, нормализира съотношението на имунните клетки, стимулира противотуморната активност на естествените килъри, проявява антиоксидантен, противовъзпалителен, хипотензивен, антиатерогенен и антикоагулационен ефекти. Като свързва желязото, лактоферинът лишава микроорганизмите и туморните клетки от този растежен фактор и проявява антибактериален,противовирусен,антипаразитен и противотуморен ефект като инхибитор на ангиогенезата, клетъчния цикъл и като активатор на апоптозата (програмираната клетъчна смърт) на туморната клетка. Има доказан аналгезиращ и антистресов ефект.Може да предпазва клетките на нервната система .Лактоферинът е хранителна добавка, която не може да замени специфично лечение при поставена диагноза на което и да е заболяване.Предупреждения и противопоказания: Да не се приема при доказана алергия към краве мляко. Не се препоръчва и да не се предписва при естрогенозависими тумори. Да не се превишава предписаната доза. Съхранение: при стайна температура и защитено от светлина място.Произведен в САЩ, фирма „Симбиотикс”. Продуктът е получен чрез нативно охлаждане и лиофилизиране поради което има напълно запазена биологична активност, не съдържа консерванти, хормони, пестициди, антибиотици или други вредни компоненти. Вносител и дистрибутор: Медицински център за имунологично здраве, ЕООД. Тел/Факс: 9744819.
www.immuno-bg.org

Препоръчителна цена : до 115 лв.
Аптеки в,които може да се закупи препарата в гр.София:
Аптека Никофарма „ул.Пловдивско поле”№7 /кв.Дървеница срещу „раковата болница”/ тел.02/973 34 58;
Аптека на входа на 17 ДКЦ бул.Евлоги Георгиев №108,телефон:02/9441923;
Аптека „Царица Йоана” ул.Здраве №21А тел.02/852 65 98 /срещу АГ болница Мед.факултет София/
Аптека МЕДА,тел 02/.989 24 52 бул.В.Левски №7

Стартира пeрманентна Национална кампания за набиране на средства за работата на Институт за имунологично здраве, имунопрофилактика, имунотерапия и биологична терапия на рака “д-р Русчо Иконописов

ИНТЕРВЮ С доц. д-р Влади Манев във вестник “КЕШ”

Може да се направи нещо повече за пациентите с онкологични заболявания– експертно мнение по въпроса за разрешаване на ваксината на Коули за употреба в България, поставен на парламентарно питане към министър Гайдарски на 15.02.2008


Отзвук на инициативата

ПРЕДСТОЯЩО

Оповестяване на първите резултати в България

Втора национална научна конференция по имунотерапия